נזקי מים יכולים להיגרם על ידי מגוון רחב מאוד של סיבות. בין הסיבות האלו ניתן למנות פיצוצים בצנרת, נזילות, סתימות ביוב ועוד. המים שזורמים בכל אחד מהמקרים האלה, יכולים לגרום לנזקים כבדים מאוד לרכוש שבבית וגם למבנה עצמו. תופעות כמו הצפות וקירות רטובים לאורך זמן יכולות להוות מפגע תברואתי, מעבר לפגיעה עצמה שיש בבית וברכוש. קירות רטובים, למשל, שאינם מטופלים בזמן, יכולים להעלות עובש ולהיות מסוכנים לבריאות.
הפתרון הטוב ביותר, בכל מקרה שבו ישנם נזקי מים משמעותיים, הוא ביצוע תהליך של שיקום מבנים. שיקום המבנה מטפל גם במקור של נזק המים שנגרם, וגם בהשלכות שלו על הרכוש בבית ועל המבנה עצמו. חשוב שאת שיקום המבנים תבצע חברה מקצועית שמתמחה בתחום זה, על מנת לקבל את התוצאות הטובות ביותר.
כיצד נגרמים נזקי מים?
נזקי מים יכולים להיות תוצאה של מספר גורמים, כאמור. אחד מהגורמים השכיחים ביותר בבתים הוא פיצוץ או נזילה בצנרת שנמצאת בתוך הקיר או מתחת לרצפות. צנרת נוזלת יכולה לגרום לנזקים רבים, שבדרך כלל מבחינים בהם רק לאחר זמן מה (אלא אם כן מדובר בפיצוץ משמעותי שמורגש באופן מיידי). כדי לדעת אם יש נזילה בצנרת, ניתן לבדוק האם חלה עלייה פתאומית בחשבון המים, או לבדוק האם ישנם כתמי רטיבות במקומות שונים בבית. מערכת האינסטלציה בדירות, בייחוד בדירות ישנות, פגיעה לנזקים שונים, ולכן נזילה בצנרת היא דבר שגרתי ונפוץ למדי.
סיבה שכיחה נוספת לנזקי מים היא ניקוז סתום או סתימה בביוב. מקרים כאלה יכולים לקרות אפילו בעקבות הצטברות של לכלוך ושיער בכיור או באמבטיה, ולגרום להצפה בבית. במקרים רבים ישנן סתימות בביוב, שיכולות להיגרם גם על ידי הצטברות של חומרים מסוימים או צמיחת שורשים, למשל. עליית מי הביוב יכולה לגרום לנזקים רבים בבית, וגם להיות סכנה לבריאות. לכן, יש צורך בביצוע שיקום נזקי מים בכל מקרה כזה, ולדאוג גם לפתרון מקור הבעיה וגם לתיקון הנזקים שהיא גרמה.
כיצד משקמים מבנים לאחר נזקי מים?
תהליך שיקום מבנים כולל קודם כל מציאה של מקור הנזק, וביצוע הערכה של כל הנזקים שנגרמו כתוצאה ממנו. את מקור הנזק יש לתקן, בין אם על ידי תיקון הצנרת או פתיחת הסתימה, לדוגמה. לאחר שמקור הרטיבות טופל, יש לבצע שאיבה של המים, במידה וישנה הצפה בבית.
לאחר שמקור הבעיה תוקן, ובוצעה שאיבה של ההצפה, ניתן להמשיך ולטפל בשיקום המבנה. המשך הטיפול, על ידי חברה מקצועית, יכלול ייבוש של הקירות ושל הרצפה, ייבוש תת רצפתי (במקרה ויש בכך צורך), וכן טיפול בכל הנזקים האחרים. לאחר שהקירות וכל חלקי הבית כבר יבשים, ניתן גם לצבוע אותם ולדאוג לחזרה שלהם למצבם המקורי, טרם שנגרם להם נזק המים. שיקום מבנים כולל גם טיפול ברכוש שנפגע מהמים, במקרה הצורך, כמו ביצוע ייבוש וטיפול ברהיטים שנפגעו (כולל ספות, שטיחים, וילונות, מזרנים וכדומה).