יש לא מעט יתרונות בלהיות עצמאי, אך כל עצמאי יודע שלעומת שכיר, הוא עומד מול שורה ארוכה של סימני שאלה. עצמאיים לא יודעים באיזה מצב הם יסגרו את החודש ומה עליהם לעשות במגוון תרחישים, תרחישים שבהם שכירים מראש מגובים על ידי המעסיקים. מה עושים אם שוכרים רכב ומבצעים תאונה? לאחר שדואגים לטיפול רפואי, חשוב לדעת כיצד מתנהלים בצורה חכמה ויעילה. אז אם גם אתם עצמאיים שעומדים לשכור רכב, המידע הבא חיוני עבורכם.
דמי השתתפות עצמית
כל עצמאי יודע שהתנהלות כלכלית מסודרת היא שם המשחק. לכן רבים בוחרים באופציה של השכרת רכב לטווח ארוך. כך גם נהנים מרכב צמוד שמתאים לצרכים נקודתיים, וכך גם נהנים מתנאי תשלום נוחים וכדאיים. מה עוד כדאי לעשות? ביטוח כמובן, ובו זמנית להבין מהן סך ההשלכות של חוזה השכירות. בעת השכרת רכב יש להבין מהו הדין לגבי תאונת דרכים עם רכב שכור. כלומר יש להבין כיצד חברת ההשכרה מתנהלת במקרים שכאלו, ואלו אופציות הגנה היא מראש מציעה. לצורך הדוגמה יש חברות השכרה שמראש מאפשרות לשלם סכום משמעותי, כך שבתמורה נמנעים מדמי השתתפות עצמית – גם במקרה של טוטאל לוס. דבר נוסף שחשוב לוודא הוא שהתשלומים לביטוח הלאומי מסודרים ומשולמים בזמן, משום שתצטרכו אותם במקרה של נזקי גוף לאחר התאונה.
זה יכול להיות רלוונטי מאוד גם לאנשים שנוסעים לצורך פגישות, וגם לנהגים ללא ניסיון שעובדים במשרות כמו משלוחים עם הרכב וכדומה. בשני המקרים, ובעיקר בשני, מדובר בנהגים שמבלים זמן רב על הכביש ולכן חשוב לוודא שחברת הביטוח מעודכנת בכל הפרטים הרלוונטיים והעדכניים ביותר.
מוסרים פרטים נכונים
זה לא משנה אם רק עומדים לבקר מדי פעם לקוחות בעיר, או אם נוסעים שעות רבות על הכביש מטעם העבודה. תאונת דרכים עם רכב שכור היא סיטואציה שתמיד יכולה לקרות, ושתמיד צריך להיערך לקראתה. פה אין מעביד שיישא באחריות, אלא הכול תלוי בהתנהלות אישית. מכאן שגם אם טורחים ועושים ביטוח, חשוב לוודא שסך הפרטים שמוסרים בעת ההצהרה אכן נכונים. אתם לא רוצים שלאחר התאונה יתברר שאחד מהפרטים שנמצאים בידי חברת הביטוח לא מעודכנים, משום שהפרט הזה עשוי לגרום להם להימנע מהעברת התשלומים.
מתקשרים למוקד, מתעדים ומקבלים סיוע רפואי
לאחר שהסברנו כיצד נכון להתנהל לפני מקרה של תאונת דרכים עם רכב שכור, נעבור לציין מה עושים לאחר התרחשות התאונה. יש לנהוג באחריות ולהזמין סיוע רפואי, ואם מעורבים נפגעים, גם יש להתקשר למשטרה – ולחכות לה! (אלא אם גם אתם זקוקים לסיוע רפואי בעצמכם). כמו כן, כמובן שיש להחליף פרטים עם כל המעורבים בתאונה, וגם חשוב לתעד את הנזק. נוסף לכך, אם יש עדים, הכרחי לקחת מהם פרטי התקשרות עבור גביית עדות עתידית. מה עוד? בהנחה שהרכב אינו כשיר לעלות בחזרה על הכביש, חייגו למוקד החירום של חברת הביטוח וחכו להגשת עזרה (רכב גרירה, הגעת רכב חלופי וכדומה) – בהתאם לתנאי החוזה.
הכרה בתאונת עבודה
אם נחזור לעובדה שאתם עצמאיים, חשוב לדעת שאפשר לתבוע את ביטוח לאומי בגין תאונת עבודה, וכן, גם עצמאיים זכאיים לכך. מכאן שאם עשיתם תאונת דרכים בעת נסיעה שקשורה לאופי העבודה (כולל נסיעה אל מקום העבודה ונסיעה חזרה הביתה ממנו), ואם אותה תאונה פוגעת ביכולת להמשיך לעבוד ולו באופן זמני, בהחלט יש מקום להפעיל את ביטוח לאומי. לשם כך חשוב לפנות בהקדם הניתן לטיפול רפואי ולעדכן את הרופא (ולוודא שהוא מתעד זאת) בסך פרטי האירוע. לאחר מכן יש למלא טופס 283 שמופיע באתר הביטוח הלאומי, ובמקביל לדבר עם רואה החשבון שלכם, וזאת כדי שינחה לגבי מילוי טפסים נוספים. המטרה היא להשיג הכרה בתאונת עבודה – לקבל “דמי פגיעה”.
אם נסכם, נציין שכאשר עצמאי שוכר רכב, עליו לבחון דמי השתתפות עצמית ולדעת כיצד להשיג הכרה בתאונת עבודה, אם תקרה. סעו בזהירות!